INTREABA-MA ORICE !

Ce este internetul



  


   Internetul este o vasta retea de calculatoare (mau multe calculatoare legate intre ele), care conecteaza intre milioane de retele mai mici din intreaga lume. La reteaua Internet pot fi conectate toate tipurile de calculatoare. Toate calculatoarele conectate la internet fac schimb de informatii. Aceasta retea uriasa de calculatoare nu este controlata de nici un guvern sau organizatie, nu are un administrator unic. Totusi anumite retele conectate la Internet sunt controlate de anumite companii. Initial reteaua de calculatoare precursoare a Internetului a fost constituita in ideea de a-I ajuta pe cercetatori si pe cei care lucrau in domeniul educational sa lucreze mai eficient, in sensul schimbului de date si al documentatiei. Nu putine au fost cazurile in care unii cercetatori au muncit ani de zile pentru a afla apoi ca munca lor fusese deja facuta sau ca altcineva era deja intr-un stadiu mai avansat In perioada anilor 60 Departamentul de Aparare al Statelor Unite avea nevoie de o retea de comunicatii care sa reziste in cazul unui atac nuclear. RAND o coorporatie militara a propus centralizarea comunicarii intr-o retea.

   Aceasta retea continea nodurile capabile sa trasmita si sa primeasca mesaje. Fiecare nod isi avea propria adresa astfel incat mesajul putea fi transmis unui anumit nod. In anul 1969 Departamentul Apararii pentru proiecte avansate al USA (The Defense Department’s Advansed Research Projects Agency) cunoscut sub numele de ARPA sau DARPA a decis sa extinda aceasta retea. Reteaua Internet s-a dezvoltat din aceasta retea dupa mai multe transformari si fuzionari cu alte retele. In prezent mediul Internet este constituit din circa 8500 de retele conectate, aproape 2500 de calculatoare. In fiecare luna milioane de oameni testeaza Internetul si decid ca este ceea ce le trebuie. Viitorul Internetului este deosebit de promitator. Programele folosite devin din ce in ce mai prietenoase si mai usor de folosit. De asemenea conexiunile se realizeaza cu viteze din ce in ce mai mari. In principiu oricine poate avea acces la Internet. Accesul la reteaua Internet se poate face prin intermediul propriului calculator, daca a fost conectat la retea sau prin intermediul altor calculatoare conectate la internet. Unele scoli, colegii, universitati ofera aceasta posibilitate, la fel si unii patroni sau unele asociatii. Puteti avea acces la internet din salile special amenajate care se gasesc peste tot (I-Café) din bibloteci, cafenele etc.
Daca aveti un calculator si un modem puteti sa luati legatura cu un furnizor particular de servicii Internet sau cu un serviciu on-line pe care sa-l folositi. In acest caz, conectarea la Internet este asigurata dupa stabilirea cu furnizorul de servicii Internet. Serviciile on-line (CompuServe, America Online, Delphi, Microsoft Network) sunt companii care detin propriile retele si care permit accesul altor persoane la propriile retele pentru a le furniza diverse servicii, ca de exemplu stiri internationale, servicii de comert, etc. Pentru conectarea la Internet sunt necesare: un ISP (Internet Service Provider – furnizor de servicii Internet), un software special si un mod de a te conecta la acest provider. Cea mai obisnuita metoda de a te conecta este folosind un modem cuplat la linia telefonica ori sa ai acces direct la Internet (adica o linie inchiriata). Calculatorul pe care doriti sa va conectati trebuie sa fie cel putin un Pentium 166 cu 32 MB RAM. Preferabil un Duron la 750 MH cu 128 MB RAM pentru a rula animatii Flash sau Shockwave. Generalitati despre navigarea cu Internet Explorer


   Dupa cum ati aflat, tot ce lucrati in Internet necesita un program pe calculatorul dumneavoastra, numit program client. In acest caz, clientul este un browser web, iar Internet Explorer este browser-ul cel mai raspandit in lume. Este simplu de folosit, avand multe facilitati, si este complet integrat in sistemul de operare Windows. Are de asemenea multe dezavantaje cum ar fi : se blocheaza des , nu functioneaza pe Linux sau pe alte sisteme de operare , consuma multe resurse , etc. De aceea exista browsere alternative : Opera si Mozzila Firefox ce pot fi gasite pe Internet. De observat este ca Netscape Navigator nu prea mai este folosit pe net. Opera si Firefox sunt asemanatoare cu Internet Explorer oferind capabilitati in plus. Fereastra principala a programului contine cateva elemente: bara cu meniuri, bara cu instrumente, adresa curenta si fereastra in care este vizualizata pagina. Pentru a vizita un site este suficient sa tastati adresa lui in campul „Addres” si sa apasati Enter. Acelasi efect are si File – Open ( in fereastra care se deschide scrieti adresa paginii pe care vreti sa o vizitati si apasati Enter. Daca pagina pe care doriti sa o vizitati a mai fost vizitata, ea poate fi vizitata apasand sageata din dreapta campului Adress si apoi din lista care apare se executa click pe adresa ei, fara a o mai scrie din nou. In cele mai multe situatii nu va trebui sa folositi altceva decat butoanele de pe bara de instrumente. Bara cu instrumente din Internet Explorer contine butoanele cu operatiile cele mai frecvent utilizate dupa cum urmeaza:



  Back, forward (inainte, inapoi) – permite trecerea in pagina anterioara respectiv urmatoarea paginii curente, din lista celor vizualizate• Stop – permite oprirea incarcarii paginii• Refresh – permite reincarcarea paginii curente (de exemplu in cazul unei blocari)• Home – permite incarcarea paginii de start, care este incarcata automat cand este pornit browser-ul Internet Explorer fara a tasta adresa;• Search – permite cautarea in Internet a paginilor cu un continut dat• Favorites – deschide dosarul cu paginile favorite• History – permite consultarea unei liste cu ultimile pagini vizitate• Mail – permite accesarea serviciului de E-mail pentru a primi sau transmite mesaje• Print – permite listarea la imprimanta a continutului unei pagini



La sfarsitul campului „Adress” este un buton „Links”.


Ce este internetul,ce este internetul definitie,

referate referat informatica ce este internetul,

ce este internetul tpu,

ce este internetul din punct de vedere informatic,

istoria internetului,
Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...