INTREABA-MA ORICE !

Ce este Zona Zoster

   Zona zoster (herpes zoster) este o infectie virala ce afecteaza radacinile nervoase. Se caracterizează prin durere si aparitia unei benzi eruptive ce se intinde pe o singura parte a corpului. Zona zoster este o boala mai comuna la persoanele adulte si la cele cu sistemul imunitar slabit de stres, rani, anumite medicamente sau alti factori.
     Zona zoster este o infectie virala, ce se manifesta prin eruptii cutanate dureroase pe traiectul unui nerv senzitiv, cauzate de reactivarea virusului care cauzeaza varicela - virusul varicelo-zosterian (VVZ).

    Dupa vindecarea infectiei primare cu VVZ (varicela), virusul ramane in stare latenta in ganglionii nervosi timp de mai multi ani. Odata cu inaintarea in varsta, sau datorita unei boli, sistemul imunitar isi pierde capacitatea de controlare a virusului, care este reactivat. Astfel, in ganglioni si nervi se produce o reactie inflamatorie, ce determina aparitia unor vezicule grupate in buchete.

    La unele persoane, zona zoster (sau herpes zoster) provoaca dureri ce persista luni sau ani dupa vindecarea eruptiei.

    Zona zoster afecteaza cel mai adesea toracele, dar pot fi observate si pe spate, fese, ceafa si uneori fata si scalp. O singura parte sau o portiune a unui membru este afectata de zona zoster.

     Lichidul din interiorul veziculelor cutanate contine particule virale. Pacientii cu zona zoster trebuie sa evite contactul fizic cu persoanele care nu au avut varicela si in cazul carora infectia ar putea antrena consecinte grave - cum este cazul femeilor insarcinate (infectia poate fi periculoasa pentru fat), persoanelor imunodeprimate si nou-nascutilor.

    Simptomele debuteaza in general cu senzatia de durere pe un teritoriu cutanat, urmata la 2-3 zile de eruptii veziculare, care sunt de obicei diagnostice. Tratamentul zona zoster consta in administrarea de medicamente antivirale si uneori corticosteroizi, la 72 ore dupa aparitia leziunilor cutanate.

   Aproximativ 90% din populatia adulta la nivel mondial este purtatoare a virusului varicelei, iar 20% din aceste persoane vor fi afectate de herpes zoster intr-un moment al vietii. 80% din cazuri survin la persoanele peste 20 ani.
Incidenta zonei zoster este egala la femei si barbati.




     Simptome zona zoster

Senzatie de arsura, intepaturi sau o sensibilitate crescuta pe o portiune de piele situata pe traiectul nervului infectat, in general pe o singura parte a corpului
- dupa 1 -3 zile, apare o roseata difuza pe zona afectata
- apoi, apar mai multe vezicule cu lichid, grupate in buchete, asemanatoare celor din varicela. Veziculele provoaca mancarimi, apoi se usuca si dispar dupa 2 -3 saptamani.
- 60% - 90% din pacientii cu herpes zona acuza o durere locala, de durata si intensitate variabile. Durerea poate fi de tipul unei arsuri sau a unor intepaturi. Uneori, ea este atat de puternica incat este confundata cu un infarct miocardic, apendicita sau cu o criza de sciatica
uneori, febra si dureri de cap.

     Herpes zoster geniculat (sindromul Ramsay Hunt) afecteaza ganglionul geniculat si se manifesta prin dureri auriculare, paralizie faciala si uneori vertije. Eruptia veziculara se produce in conductul auditiv extern.
Herpes zoster oftalmic - atunci cand este afectat ganglionul trigeminal (Gassser), se manifesta prin durere si eruptii veziculare in vecinatatea ochiului. Aparitia veziculelor pe marginea varfului nasului (semnul Hutchinson) indica implicarea ramului nazo-ciliar al nervului oftalmic, deseori cu consecinte grave.

     Cauze zona zoster

    Zona zoster este o infectie virala cutanata, cauzata de reactivarea virusului varicella-zoster (VVZ), din familia virusurilor herpetice. Dupa vindecarea infectiei primare cu virusul varicella-zoster (varicela), virusul ramane in stare latenta in ganglionii nervosi un anumit numar de ani, pana cand este reactivat sub forma zonei zoster.

     Mecanismele latentei si reactivarii nu sunt complet intelese, dar se pare ca o boala care slabeste sistemul imunitar este uneori implicata.
Factorii de risc pentru reactivarea virusului in copilarie sunt:

- leucemia limfoida acuta sau alte boli maligne
- subiectii imunocompromisi, ca urmare a tratamentelor pentru HIV
- expunerea in utero la varicela
- infectia prima cu virusul varicella zoster in primul an de viata

     Factori de risc

- varsta peste 50 ani - doua treimi din persoanele afectate de zona zoster au
peste 60 ani
- bolile ce slabesc sistemul imunitar - cancer, virusul HIV, etc.
- chimioterapia sau radioterapia
- medicamentele pe baza de corticosteroizi sau imunodepresive
- stresul sau tensiunea emotionala intensa .sursa

zona zoster tratament,,zona zoster poze,zona zoster forum,zona zoster cauze,aciclovir,psoriazis,herpes zoster,zona zoster sarcina,
Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...