INTREABA-MA ORICE !

Ce este o tableta

     O tabletă (eng., Tablet Computer) reprezintă un calculator personal mobil complet, mai mare in dimensiuni decat un telefon mobil sau un PDA, integrat intr-un display sensibil la atingere şi care se operează in cea mai mare parte prin atingerea ecranului.

    Tableta utilizează o tastatură virtuală sau un pix digital, insă poate utiliza şi o tastatură fizică conectată prin USB, Bluetooth etc.

     De la mijlocul anului 2010, calculatoarele mobile de tip Tablet PC au primit o nouă perspectivă, avand sisteme de operare mobile cu o interfaţă utilizator modernă şi ergonomică, conducand la apariţia unui nou tip de dispozitiv de calcul. Aceste dispozitive, denumite tablete sunt operate cu ajutorul degetelor, prin utilizarea ecranelor capacitive cu atingere multiplă, astfel de ecrane fiind superioare calitativ ecranelor rezistive operate prin stilou. Prima tabletă a fost iPad, lansată de compania Apple, urmată de Samsung Galaxy Tab, precum şi altele.

    Tabletele moderne utilizează procesoare cu arhitectură ARM, special concepută pentru echipamente portabile, acum fiind destul de puternică (odată cu introducerea familiei ARM Cortex) pentru sarcini de tipul navigare pe internet, producţie uşoară şi jocuri.

    Deşi termenul a fost initial introdus de Microsoft in 2000-2001, astăzi tableta se referă la orice dispozitiv personal de calcul de dimensiuni reduse, avand ecran sensibil la atingere şi oricare din sistemele de operare utilizate in prezent.
Componentele unei tablete
Interfaţa cu utilizatorul

    O caracteristică de bază a tabletelor este reprezentată de introducerea tactilă (eng., touch input ). Aceasta permite utilizatorului să navigheze cu uşurinţă prin aplicaţiile software ale tabletei şi să tasteze utilizand tastatura virtuală din ecran.

     Tableta prezintă o interfaţă mult mai naturală cu utilizatorul, iar procesarea evenimentelor generate de către sistemul de operare se realizează prin atingeri cu degetul a ecranului senzitiv. Implementarea diferită a tabletelor faţă de cea tradiţională pentru PC-uri sau laptop-uri a condus spre scăderea vanzărilor acestora din urmă in favoarea primelor, in special odată cu apariţia noilor tablete cu interfaţă ce include tehnologia de tip multi-touch.
Ecranul

     Ecranele sensibile la atingere (eng., touchscreen ) sunt, de obicei, de două tipuri:
Rezistive: Ecranele rezistive sunt pasive şi pot răspunde la orice presiune aplicată acestora. Ele permit un nivel ridicat al preciziei, insă acurateţea atingerii poate fi condiţionată de operaţiuni de calibrare. Datorită inaltei rezoluţii a detecţiei, ecranele rezisitive folosesc adeseori un stilou pentru atingere. 
     Deşi există cateva posibilităţi de implementare a tehnologiei multi-touch la ecranele rezistive, acestea sunt destul de limitate. Intrucat tabletele moderne se bazează din ce in ce mai mult pe capacităţile multi-touch, ecranele rezistive sunt inlocuite de ecranele capacitive.
Capacitive: Ecranele capacitive tind să fie mult mai precise şi mai sensibile la atingere decat cele rezistive. Intrucat necesită un material conductiv pentru atingere, cum ar fi varful degetului, aceste ecrane nu folosesc, in general, stiloul, şi se găsesc cu precădere in tablete de dimensiuni reduse, care necesită capabilităţi multi-touch.

     Tehnologia multi-touch recunoaşte atingerile simultane şi multiple ale degetelor, permiţand manipularea imbunătăţită şi naturală a obiectelor de pe ecran.

     Tabletele se regăsesc sub formă dreptunghiulară şi in diverse dimensiuni, de la PDA-uri pană la dimensiuni mai mari de genul laptop-urilor. Tabletele moderne sunt, in general, de dimenisuni mai reduse decat laptop-urile şi utilizează procesoare cu arhitectură RISC (ARM sau MIPS), dar şi de tip x86.
Arhitectura sistemului

    Pe piaţa tabletelor competiţia are loc intre două mari arhitecturi: x86 şi ARM. In ultimii ani, arhitectura ARM a caştigat popularitate, urmand succesul tabletei iPad. Arhitectura ARM este mai eficientă din punct de vedere al energiei şi costurilor pentru calculul mobil şi devine tot mai intalnită in tabletele cu dimensiuni reduse ale altor fabricanţi, cum este Samsung cu tableta Galaxy Tab.

     Incepand cu anul 2005, peste un miliard de telefoane mobile vandute in fiecare an aveau un procesor ARM. Procesoarele cu arhitectură ARM sunt utilizate cu precădere in dispozitivele electronice de consum, cum sunt PDA-urile, telefoanele mobile, playerele digitale multimedia, consolele pentru jocuri, calculatoarele şi perifericele acestora (hard disc-uri, routere etc.).
Arhitectura ARM este licenţiabilă. Dintre companiile licenţiate actuale şi cele din trecut se numără:
Alcatel-Lucent, Apple Inc., Atmel, Broadcom, Cirrus Logic, Digital Equipment Corporation, Freescale,
Intel (prin DEC), LG, Marvell Technology Group, Microsoft, NEC, Nuvoton, Nvidia, NXP (mai inainte, Philips),
Oki, Qualcomm, Samsung, Sharp, STMicroelectronics, Symbios Logic, Texas Instruments, VLSI Technology, Yamaha şi ZiiLABS.

    Procesoarele ARM sunt dezvoltate de compania ARM şi licenţiaţi ARM. Cele mai proeminente familii de procesoare dezvoltate de ARM Holdings sunt reprezentate de ARM7, ARM9, ARM11 şi Cortex. Iar cele mai notabile procesoare dezvoltate de licenţiaţii ARM includ Apple A4/A5, Samsung Hummingbird, DEC StrongARM, Freescale i.MX, Marvell (mai inainte, Intel) Xscale, Nvidia Tegra 2, Qualcomm Snapdragon, Texas Instruments OMAP şi ST-Ericsson Nomadik.

    Alte caracteristici ale tabletelor
Accelerometru: reprezintă un sistem senzorial care detectează mişcările fizice ale tabletei. Acesta permite o flexibiltate mai mare in utilizare, deoarece tabletele nu au numaidecat o direcţie fixă de utilizare. Accelerometrul poate fi, de asemenea, utilizat pentru detecţia orientării tabletei relativ la centrul pămantului, dar poate detecta şi mişcarea tabletei, ambele capacităţi putand fi utilizate ca o interfaţă de comandă alternativă pentru componenta software a tabletei.
    Senzori de lumină ambientală şi proximitate: reprezintă “simţuri” suplimentare ale tabletei, care oferă, de asemenea, un control imbunătăţit in utilizarea tabletei.
Unitate de stocare: tabletele de dimensiuni mai mari utilizează hard discuri similare celor din laptop-uri, in timp ce tabletele moderne mai mici conţin memorii on-board de tip flash. De asemenea, tabletele mai prezintă porturi pentru memorii externe, cum ar fi card-urile Secure Digital.
     Comunicaţii wireless de tip Wi-Fi, 3G/4G, Bluetooth: fiind prin proiectare dispozitive mobile, tabletele au incorporate numaidecat tehnologii de reţea tip wireless, care facilitează accesul la Internet al acestora, precum şi conectarea in reţele locale de calculatoare sau direct la un calculator sau alt dispozitiv, in vederea partajării de informaţii. mai mult
Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...