INTREABA-MA ORICE !

Ce este fizica

   Fizica este o stiinta a naturii care studiaza structura materiei, proprietatile generale, legile de miscare, formele de existenta a materiei, precum si transformarile reciproce ale acestor forme.
    Fizica este inrudita cu celelalte stiinte ale naturii:
chimia se ocupa de interactiunea atomilor de a forma molecule;
geografia moderna studiaza fizica pamantului (geofizica);
astronomia are legatura cu fizica stelelor si a spatiului interstelar;
biofizica si biochimia studiaza aceleasi tipuri de legi.
Idei despre lumea fizicii dateaza din antichitate, dar, ca obiect de studiu, fizica a aparut la sfarsitul secolului al XIX-lea.

     In antichitate, babilonienii si egiptenii au observat miscarile planetelor, au prezis eclipsele, dar nu au reusit sa gaseasca legile care guverneaza miscarile planetelor.
Civilizatia greaca a adaugat foarte putin la descoperirile anterioare, pentru ca au admis, fara a critica, ideile celor doi filosofi Platon si Aristotel, care nu acceptau experimentele practice.
La Alexandria, Arhimede a facut numeroase mecanisme practice. A inventat mecanismul parghiei si cel al insurubarii, a descoperit principiul masurarii densitatii corpurilor solide prin scufundarea lor in lichide.
     Astronomul grec Aristarchus din Samos a masurat proportia distantelor de la Pamant la Soare side la Pamant la Luna.
Eratosthenes, matematician, astronom si geograf, a determinat circumferinta Pamantului si a desenat o harta a stelelor; astronomul Hipparchus a descoperit succesiunea echinoctiilor; matematicianul si geograful Ptolemeu a propus sistemul de miscare planetara, in care Pamantul era in centru, iar Soarele, Luna si stelele se invarteau pe orbite circulare in jurul lui.
      In perioada Evului Mediu, s-a incercat avansarea cercetarilor in stiintele naturii, dar nu s-a reusit.
     In timpul Renasterii, s-au facut incercari pentru a interpreta comportamentul stelelor.
Filosoful Nicolaus Copernicus a sustinut ca planetele se misca in jurul Soarelui – sistemul heliocentric. El era convins ca orbitele planetelor sunt circulare.
Astronomul german Johannes Kepler a confirmat teoria heliocentrica.
Galileo Galilei si-a construit un telescop si incepand cu 1609, a confirmat sistemul heliocentric, prin observarea planetei Venus. El a descoperit suprafata neregulata a Lunii, primii patru sateliti luminosi ai lui Jupiter, pete pe Soare, multe stele din Calea Lactee.
In secolul al XVII-lea, Isaac Newton a enuntat principiile mecanicii, a formulat legea gravitatii universale, a separat lumina alba in culori, a propus teoria propagarii luminii, a inventat calculul integral si deferential. Prin descoperirile sale, a acoperit o suprafata enorma in stiintele naturii. A fost capabil sa arate ca atat legea lui Kepler a miscarii planetare cat si descoperirile lui Galilei despre corpurile cazatoare sunt urmarea combinarii celei de-a II-a legi a miscarii cu legea gravitatiei data de el. A prezis aparitia cometelor, a explicat efectul Lunii in producerea mareelor si succesiunea echinoctiilor.
Principalele ramuri ale fizicii sunt: mecanica, electricitatea si magnetismul, termodinamica, fizica atomica si moleculara, mecanica cuantica, fizica nucleara.
Mecanica
      Legile lui Newton au dus la dezvoltarea mecanicii. Newton a avut o contributie majora in descrierea fortelor in natura, in special a fortelor gravitationale.
Fizicienii de astazi stiu ca mai exista trei forte fundamentale, in afara de cea a gravitatiei: fortele electromagnetice, fortele de interactiune nucleara si fortele radioactivitatii.
Fortele gravitationale guverneaza miscarea planetelor si poate fi responsabila de posibilul colaps gravitational, care este ultimul ciclu din viata unei stele.
Masa gravitationala a unui corp este proprietatea care determina raspunsul la orice forta exercitata asupra corpului.
Forta gravitatiei este cea mai slaba dintre cele patru forte ale naturii referitoare la particulele elementare.
In ciuda importantei macroscopice, forta gravitationala ramane slaba si de aceea, corpurile trebuie sa fie foarte mari ca sa fie simtite de alt corp.
Legea gravitatiei universale a fost dedusa din observatiile miscarilor planetelor, inainte de a fi verificate experimental. Demonstratia experimentala a fost facuta de Henry Cavendish in 1771.
      Matematicianul elvetian Leonhard Euler a formulat, pentru prima oara, ecuatia miscarii pentru corpurile rigide, in timp ce Newton a lucrat cu mase concentrate intr-un punct, care actionau ca particule.
Electricitate si magnetism
Desi grecii antici stiau proprietatile electrostatice ale chihlimbarului, iar chinezii au facut magneti inca din 2700 i.Chr., experimentarea si intelegerea electricitatii si a fenomenelor magnetice nu s-au realizat pana la sfarsitul secolului XVIII. In 1785, fizicianul francez Augustin de Coulomb a confirmat, experimental, ca sarcinile electrice se atrag si se resping, conform unei legi similare cu cea a gravitatiei.
Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...